Post hari nie nak cite psl apam dot dot tu jek... resepi n camne nak buat... resepi nie amik kat my resepi n ada beberapa blog lain lagik... kira resepi nie da berpusing2 seantero dunia la.. ok.. tnpa berlengah lagik org phg ckp moh kita buat terus!!!... resepi apam dot dot adalah seperti di bawah...
Bahan2
275 gm tepung gandum
200 gm gula kastor yakni gula halus ye puan2
150 ml susu segar
3 biji telur.. (pastikan yg ori jek) hehe
1 sudu kecik ovalate
1 sudu kecik baking powder
1sudu kecil aisen vanilla
Cara-caranya pula adalah sgt senang,sbb campak2 jek... pastu mixer akan menjalankan tugasnya... so xyah la kerja keras sgt kan.. cuma part dot2 tu mmg kena usaha lebey... kalo tgn ketaq @ tiba2 simptom parkison dtg menyerang mmg ssh.... ok,memula pukul telur bersama gula n ovalate... pukul smpai jadik kaler putih n cam berkrim jek tgk kan... kira mixer tu tekan semaksima mungkin
pastu masukkan la susu segar dgn penuh hati2...tekan mixer.. pastu campak la tepung... tekan mixer lagik... then, baking powder n aisen vanilla... tekan mixer sampai da sebati n puas hati!!!...
Kemudian,masuk kan la adunan tersebut dlm bekas berasingan n letak lak kaler ikut suka hati anda!! pastu bile da di kalerkan pastikan kacau dgn sudu adunan itu sekali lagik sampai sebati n berkilat.. ini adalah petua yg sy bc dari blog opiskecikku.. petua ini utk mengelak kan apam tu berlubang2 bila da msk... yg pasti mmg berkesan!! apam tidak lagik berlubang2..malah lebey gebu dari biasa!! thanks atas petua tersebut..
Pastu kita masukkan la adunan yg kalerfull tu dlm piping beg... kalo xde bole gak letak dlm plastik bese jek.. tp cam ssh skt la.. kalo guna piping beg lagik mudah.. serius!! xtipu ok...
Ok..skrg sesi memasukkan adunan ke dlm paper cup yg da diletak dlm acuan lompang... memula masukkan dlm 3/4 jek.. jgn penuh2.. pastu masuk kan dia nye inti @ omputeh ckp filing.... yg nie sy pakai perisa resberry... ikut suka hati memasing la kan nak letak perisa pa pun...blueberry ka,strawberry ka,coklat ka.. ada aku kesah?? haha...
Next step adalah, masuk kan la adunan tu sampai penuh paper cup itu..yakni menutupi inti td... kemudian masa yg ditunggu2 adalah utk meng dot dot kan apam itu... memula mmg cam xbole blah... tp lama2 cam da expert jek... buat la dgn penuh sabar!! sesungguhnya sabar itu indah!!
pastu da settle segala hal,kukus la dlm 15 minit jek tp pastikan air kukusan da mendidih sblm letak ek.. pastu yg paling penting kan... api tu kena kecik jek, kalo x apam itu akan merekah.. so no point la kan kita berhempas pulas,bersengkang mata buat dot dot tu... huhu.. sekian.. end!!
No comments:
Post a Comment