Monday, May 05, 2014

Puding Trifle Senang Giler

Salah 1 makanan faveret adalah puding trifle, dah la mudah amat nak buat.. tak perlu uli, tak perlu pukul sampai kembang.. dah tu sedap giler lak haishh.. Imanaufal pun suka tauuu..

Resepi puding trifle
Bahan2
•Kek chifon pandan beli kat giant je berlambak..
•Jeli cap Nona pelbagai perisa ada strawberi,rasberi,kiwi,oren, durian... ok durian xde!!
• Tepung kastard
• Gula
• Susu cair

 Cara-cara
 • Lapisan bwh sekali kek chifon, potong2.. susun dalam tray/loyang/pinggan..pastikan rapat2,padat2.. jgn renggang2
• Lapisan kedua kastard.. cara2, 1 susu tin + 1 sudu tepung kastard yg dibancuh dgn air.. kacau, panaskan atas dapur sampai mendidih, kalau cair tambah tepung kastard tp make sure bancuh dgn air dulu ye.. kalau pekat tambah air.. part ni mmg bese buat try + error.. tambah gula skt secukup rasa.. pastu tuang atas kek td.. tabur nata de coco,buah dlm tin @ apa2 yg berkenaan..
• Lapisan atas.. serbuk jeli + air ikut sukatan kat kotak.. panaskan atas dapur sampai mendidih.. step ni jap je..xperlu berhempas pulas.. da mendidih tuang atas kastard tu lak..tp jgn jirus cam siram bunga tu nanti tekstur xlawa.. ambik senduk @ sudu isi perlahan2... sedap giler di mkn time sejuk, letak dlm peti ais dulu ye..


No comments:

Post a Comment